Έχετε βαρεθεί τα ταξίδια με αεροπλάνο; Σύντομα θα υπάρχει ένας νέος τρόπος να ταξιδεύετε με τη μορφή ενός γιγαντιαίου μικρού αερόστατου.

Αυτό ονομάζεται Airlander και πρόκειται για το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο (μήκος 92 μέτρων, πλάτος 34 μέτρων και ύψος 26 μέτρων), το οποίο στην αρχή είχε αναπτυχθεί από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ως μία μη επανδρωμένη ιπτάμενη πλατφόρμα παρακολούθησης, όπως αναφέρει το CNBC.
Το σκάφος αποτελεί ένα «υβρίδιο» μεταξύ αεροπλάνου, αερόπλοιου και ελικοπτέρου και, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, θα μπορεί να παραμένει στον αέρα για τρεις εβδομάδες, για σκοπούς αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και μεταφοράς μεγάλων φορτίων. Είναι «φιλικό» προς το περιβάλλον, καθώς αποτελεί εν μέρει αερόπλοιο (γεμάτο με αδρανές ήλιο) και θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιείται για παρακολούθηση και επικοινωνίες, ενώ θα μπορεί να μεταφέρει φορτία σε δυσπρόσιτους προορισμούς.
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, Hybrid Air Vehicles Ltd (HAV), μέσα σε μερικά χρόνια θα υπάρχουν στον αέρα τόσα αερόπλοια όσα και ελικόπτερα, καθώς αποτελούν μια αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον λύση για μεταφορές. Επίσης, αναμένεται η δημιουργία πολυτελών σκαφών για σκοπούς ψυχαγωγίας.
http://d.ibtimes.co.uk/en/full/1365843/airlander-2.jpg
Το πρωτότυπο σκάφος, κόστους κατασκευής περίπου 30 εκατομμυρίων λιρών, θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για σκοπούς επικοινωνιών, ωστόσο η εταιρεία σκοπεύει να αρχίσει την κατασκευή μίας μεγαλύτερης έκδοσής του μέσα στο έτος, το οποίο θα είναι σε θέση να μεταφέρει 50 τόνους φορτίου και επιβατών. Το Airlander 50 θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, με μήκος 119 μέτρα, πλάτος 60 και ύψος 35, ενώ υπάρχουν σχέδια για τη διαμόρφωσή του έτσι ώστε να μπορεί να προσθαλασσώνεται.
Ένας από τους επενδυτές του προγράμματος είναι και ο Μπρους Ντίκινσον, διάσημος ως τραγουδιστής του βρετανικού heavy metal συγκροτήματος Iron Maiden και επαγγελματίας πιλότος. Ο Ντίκινσον χαρακτήρισε το Airlander, ως «game changer».
«Το αερόπλοιο ήταν πάντα μαζί μας, απλά περίμενε την τεχνολογία να εξελιχθεί» ανέφερε σχετικά, επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζεται καν αεροδιάδρομο, απλά ένα διμελές πλήρωμα.
«Αιχμαλωτίζει τη φαντασία μου. Θέλω να ανέβω σε αυτό και να πετάξω από πόλο σε πόλο. Θα πετάξουμε πάνω από τον Αμαζόνιο στα 20 πόδια, πάνω από μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμο και θα το μεταδώσουμε μέσω streaming στο Ίντερνετ» προσέθεσε.
Το πρόγραμμα αρχικά προοριζόταν για χρήση από τον αμερικανικό στρατό στο Αφγανιστάν, ωστόσο ακυρώθηκε λόγω περικοπών στον προϋπολογισμό για την άμυνα. Το Airlander έχει μεγαλύτερο μήκος από τα Airbus A380 και Boeing 747-8, αλλά και από το Antonov An-225, που είναι το μεγαλύτερο αεροσκάφος που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Το αεροδυναμικό του σχήμα σημαίνει ότι μπορεί να «παράξει» ανύψωση σαν φτερό αεροσκάφους.

Περιμένουμε το σχόλιό σου!!!