Το τυρκουάζ και γαλαζοπράσινο χρώμα των πηγών Yellowstone κατά τους επιστήμονες οφείλεται στην μόλυνση που έχουν υποστεί οι πηγές από την ανθρώπινη παρέμβαση.

Είναι γνωστό ότι η περιοχή έχει δημιουργηθεί από μιας σειρά εκρήξεων του ηφαιστείου της περιοχής, γεγονός που, όμως, δεν δικαιολογεί το χρώμα τους.
Οι πηγές ανακηρύχθηκαν σε σημαντικό εθνικό πάρκο το 1872, αποτελώντας το πρώτο εθνικό πάρκο παγκοσμίως και ένα από τα πιο τουριστικά σημεία του πλανήτη, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να δουν από κοντά το μοναδικό τους χρώμα.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η πολυχρωμία των πηγών οφείλεται σε μικροβιακές μολύνσεις από τα απόβλητα που άφηναν σε αυτές οι άνθρωποι, έτσι σήμερα τα χρώματά τους, το πράσινο το κίτρινο και το πορτοκαλί οφείλονται στη μόλυνση που έχουν υποστεί, αφού το αρχικό τους χρώμα ήταν το μπλε και το τυρκουάζ.
Οι μελετητές από το πανεπιστήμιο της Μοντάνα και από το πανεπιστήμιο Brandenburg της Γερμανίας αποφάσισαν να καταγράψουν πως επήλθε αυτή η σταδιακή μετάλλαξη του χρώματος των πηγών προσομοιώνοντας την σταδιακή μόλυνση που δέχτηκαν.
Έτσι, ανακάλυψαν ότι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας για την εναλλαγή του χρώματος ήταν η πτώση της θερμοκρασίας των πηγών, που φαίνεται να μετέβαλλε τη σύσταση των μικροοργανισμών, δημιουργώντας μικρές χρωματιστές (κίτρινες, πορτοκαλί και πράσινες) αποικίες στο εσωτερικό των πηγών.
Μάλιστα, οι έρευνες έδειξαν ότι τα μικρόβια αναπτύσσονται πρώτα στα τοιχώματα των πηγών και σταδιακά εξαπλώνονται προς το εσωτερικό τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούν τα μοναδικής ομορφιάς χρώματα.

yellowstone_1

yellowstone_2

yellowstone_3

yellowstone_4

yellowstone_5

yellowstone_6

yellowstone_7
yellowstone_8

Περιμένουμε το σχόλιό σου!!!