Τα κτίρια στις πόλεις σε όλον τον κόσμο όσο πάνε και μεγαλώνουν. Ο μόνος (ή σχεδόν ο μόνος) τρόπος για να επεκταθούν και άλλο είναι…
προς τα πάνω. Έτσι, δημιουργούνται όλο και πιο ψηλοί ουρανοξύστες οι οποίοι κρύβουν τον ήλιο στο επίπεδο του εδάφους. Δείτε ποια είναι η απίστευτη λύση που σκέφτηκαν δύο αρχιτέκτονες.
Παρόλο που οι μεγάλοι ουρανοξύστες είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται πιο αποτελεσματική χρήση του χώρου στις πόλεις, κρύβουν τον ήλιο από τους ανθρώπους που δουλεύουν και ζουν γύρω από αυτούς - σε χαμηλότερα κτίρια ή στο επίπεδο του εδάφους. Αυτό ήταν το πρόβλημα με το οποίο ασχολήθηκε η αρχιτεκτονική εταιρία NBBJ με έδρα το Λονδίνο. Η λύση που βρήκαν ήταν δύο ουρανοξύστες οι οποίοι θα είναι φτιαγμένοι με τέτοιο τρόπο που δεν θα ρίχνουν σκιά.
thehomeissue_ouranoksistis01
Ο ένας ουρανοξύστης θα λειτουργεί σαν καθρέφτης που θα αντανακλά το φως του ήλιου στην περιοχή που θα βρίσκεται στην σκιά του άλλου.
Γύρω στους 250 ουρανοξύστες πρόκειται να χτιστούν στο κοντινό μέλλον στο Λονδίνο ο καθένας από τους οποίους θα δημιουργεί σκιά στους δρόμους της πόλης. Αυτός ήταν ο λόγος που οι αρχιτέκτονες της NBBJ θέλησαν να βρουν μια λύση. Με τη βοήθεια ενός προγράμματος σχεδίασαν δύο ουρανοξύστες ο ένας από τους οποίους λειτουργεί σαν τεράστιος καθρέφτης. Η γυάλινη επιφάνεια του κτιρίου αντανακλά το φως του ήλιου προς τα κάτω με αποτέλεσμα να εξουδετερώνει τη σκιά του άλλου. Μάλιστα, η καμπύλη του γυαλιού βοηθάει έτσι ώστε αυτή η αντανάκλαση να ακολουθεί τη σκιά σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Αυτό που πρέπει να σημειωθεί -μιας και η πρώτη μας σκέψη ήταν πόσο κακό θα μπορούσε να μας κάνει η ηλιακή ακτινοβολία που αντανακλάται σε έναν καθρέφτη- είναι ότι το ανακλώμενο φως διαχέεται και δεν είναι καθόλου επικίνδυνο για την υγεία. Οι δοκιμές που έγιναν από τους αρχιτέκτονες ήταν πολλές μέχρι να καταλήξουν στο σχήμα που επιτρέπει αυτού του είδους την ανάκλαση.
Μιας και οι ουρανοξύστες θα γίνονται όλο και περισσότεροι όσο περνούν τα χρόνια, αυτός ο τρόπος σχεδιασμού τους είναι πολύ σημαντικός για να μην χάνεται το φως σε σημεία που είναι πιο πυκνοκατοικημένα όπως συμβαίνει στην Κίνα και την Ινδία.
Το One Central Park έχει καθρέφτες που δημιουργούν σκιές τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού.
Το One Central Park έχει καθρέφτες που ρίχνουν φως εκεί που χρειάζεται.
Παρόλο που η ιδέα της αντανάκλασης δεν είναι καινούργια (έχει μάλιστα χρησιμοποιηθεί και για να φωτίσει μια ολόκληρη πόλη) όλο και περισσότερα τέτοια σχέδια είναι απαραίτητα. Στο One Central Park του Σίδνεϊ υπάρχουν καθρέφτες που κινούνται και αντανακλούν το φως του ήλιου σε σημεία που υπάρχουν σκιά ή, αντίθετα, λειτουργούν σαν σκίαστρα και μπλοκάρουν τον ήλιο κατά τη διάρκεια των πολύ ζεστών ημερών του καλοκαιριού.

Περιμένουμε το σχόλιό σου!!!